Υποδομές
Διαμόρφωση νέων εργαστηριακών χώρων στον ΥΣΡ/ΕΛΚΕΘΕ (ΠΕ1)
Το ΠΕ 1 αφορά στην ανάπτυξη των εργαστηριακών υποδομών του ΥΣΡ/ΕΛΚΕΘΕ μέσω της προμήθειας – εγκατάστασης υλικών και εκτέλεσης των απαραίτητων εργασιών για:
– Την ανακατασκευή των υπαρχόντων υπερυψωμένων εσωτερικών χώρων (παταριών), συνολικού εμβαδού 67 μ^2, στο ανατολικό και το δυτικό υπόγειο του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου/ΕΛΚΕΘΕ και τη διαμόρφωσή τους σε νέο εργαστήριο περίθαλψης θαλάσσιων χελωνών. Σήμερα, το δάπεδο των παταριών αποτελείται από χαλύβδινη λαμαρίνα, της οποίας ο βαθμός διάβρωσης είναι τέτοιος που αυτή χρήζει άμεσης αντικατάστασης. Επίσης, τα μεταλλικά δοκάρια, που αποτελούν τον φέροντα οργανισμό των παταριών έχουν υποστεί τοπικές διαβρώσεις, και θα πρέπει να καθαριστούν και να μονωθούν με κατάλληλες αντιδιαβρωτικές βαφές. Τέλος, το περιμετρικό κιγκλίδωμα έχει επίσης υποστεί σημαντική διάβρωση, σε βαθμό που να θεωρείται επικίνδυνο και να πρέπει να αντικατασταθεί εξ ολοκλήρου.
– Τη διαμόρφωση νέου κλειστού εργαστηριακού χώρου πειραματικής ενυδρειολογίας στον ΥΣΡ/ΕΛΚΕΘΕ, εμβαδού 32 μ^2, κάτω από το πατάρι του ανατολικού υπογείου.
– Τη διαμόρφωση του υπάρχοντος χώρου του χημείου, στο δυτικό ισόγειο του ΥΣΡ/ΕΛΚΕΘΕ ώστε να μπορεί να στεγάσει το νέο εργαστήριο ιζηματολογικών αναλύσεων· σήμερα, το χημείο δεν είναι επαρκώς απομονωμένο από τους υπόλοιπους ισόγειους και κοινόχρηστους χώρους του Σταθμού, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η λειτουργία του.
Παραδοτέα
Π1.1: Διαμορφωμένος ενιαίος υπόγειος εργαστηριακός χώρος πειραματικής ενυδρειολογίας στον ΥΣΡ/ΕΛΚΕΘΕ, εμβαδού 32 μ^2
Π1.2: Διαμορφωμένοι υπερυψωμένοι χώροι εργαστηρίου περίθαλψης και φιλοξενίας θαλάσσιων χελωνών στον ΥΣΡ/ΕΛΚΕΘΕ, συνολικού εμβαδού 67 μ^2
Π1.3: Διαμορφωμένος ενιαίος ισόγειος εργαστηριακός χώρος ιζηματολογικών αναλύσεων στον ΥΣΡ/ΕΛΚΕΘΕ, εμβαδού 30 μ^2
Προμήθεια και εγκατάσταση Η/Μ και λοιπού εξοπλισμού για την πρόσβαση ΑμεΑ στον ΥΣΡ/ΕΛΚΕΘΕ (ΠΕ2)
Το κτήριο του ΥΣ Ρόδου/ΕΛΚΕΘΕ κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930 και η εσωτερική και εξωτερική διαμόρφωση του δεν διευκολύνει την πρόσβαση ΑμεΑ σε όλους τους χώρους του· επιπλέον, ο χαρακτηρισμός του ως ιστορικού – διατηρητέου από την Εφορία Νεότερων Μνημείων απαιτεί την προσεκτική αξιολόγηση και επιλογή των εξωτερικών και εσωτερικών προσθηκών και επεμβάσεων ώστε να μην αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του. Η αναβάθμιση των υποδομών, η έρευνα – καινοτομία και η διάχυση των αποτελεσμάτων της στο επιστημονικό και στο ευρύ κοινό, αποτελούν βασικούς στόχους της καθημερινής δράσης του ΥΣ Ρόδου/ΕΛΚΕΘΕ και υπηρετούνται με την υλοποίηση των υπολοίπων ΠΕ της προτεινόμενης Πράξης. Ίσης σημασίας όμως είναι και η υλοποίηση του ΠΕ διότι με την παροχή πρόσβασης ΑμεΑ (ερευνητών, μαθητών κλπ.) στους ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς χώρους του ΥΣΡ/ΕΛΚΕΘΕ αίρεται ο αποκλεισμός μίας ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας.
Λόγω της διαρρύθμισης του ΥΣΡ/ΕΛΚΕΘΕ για το πρόβλημα της εξωτερικής πρόσβασης έχει επιλεγεί η λύση του εξωτερικού κάθετου αναβατορίου· όσον αφορά την πρόσβαση ΑμεΑ εσωτερικά στο βόρειο υπόγειο του κτηρίου προκρίνεται η λύση της κατασκευής σταθερής ράμπας.
Παραδοτέα
Π2.1: Εξωτερική πρόσβαση ΑμεΑ (κάθετο αναβατόριο τύπου πλατφόρμας) στο κτήριο του ΥΣΡ/ΕΛΚΕΘΕ
Π2.2: Εσωτερική πρόσβαση ΑμεΑ τύπου ράμπας στο υπόγειο του κτηρίου του ΥΣΡ/ΕΛΚΕΘΕ